Behandelingen

Behandelingen

U kunt voor alle vragen over mondzorg bij ons terecht. Of er nu iets aan uw gebit mankeert of u vindt dat het mooier kan; wij hebben alles in huis om u te helpen. Alleen in uitzonderingsgevallen zoeken we in overleg met u een collega of specialist die u dan verder behandelt.

De behandelingen voor beugels, implantaten en chirurgie vinden plaats in Heusden. Soms zal ook voor een uitgebreidere behandeling de voorkeur worden gegeven aan de locatie Heusden. Hier hebben we nu nog iets meer materialen en technieken. We kunnen u voor sommige complexe behandelingen beter op deze locatie helpen.

Wij behandelen ALLEEN OP AFSPRAAK. Dat doen we om wachttijden zoveel mogelijk te voorkomen.

Hieronder vindt u informatie over de meest voorkomende behandelingen. Staat de behandeling van uw keuze er niet bij, bel ons dan gerust voor meer informatie.

Mondhygiëne

Uw mond blijft beter gezond als u uw gebit goed schoonhoudt. Dat betekent: regelmatig poetsen en de ruimtes tussen uw tanden goed reinigen. Daarmee voorkomt u allerlei problemen met uw mond, zoals een slechte adem, bloedend tandvlees en gaatjes. Het scheelt u ook geld.

Behalve goed poetsen is gezonde voeding belangrijk. Drink bijvoorbeeld niet te vaak en te veel frisdrank. Daar zitten veel suikers en zuren in die uw gebit aantasten.

Bij een controleafspraak plannen wij vaak ook een afspraak bij een van onze mondhygiënisten of preventieassistenten in. Zij zijn gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van tandvleesproblemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verwijderen van tandsteen en het grondig reinigen van de ruimten tussen de tanden. Ook laten zij u graag zien hoe u uw tanden en tandvlees zelf het beste schoon houdt. Op die manier helpen ze u om ernstiger problemen met uw gebit te voorkomen.

Wilt u meer weten over goede mondhygiëne, kijk dan eens op de website van Het Ivoren Kruis. Daar vindt u allerlei interessante filmpjes en folders.
 

Vullingen

Soms ontstaan er gaatjes in uw tanden of kiezen. Als daar niets aan gebeurt, kunt u pijn krijgen en op den duur zelfs een tand of kies helemaal verliezen. Een oude vulling kan gaan lekken en dezelfde problemen veroorzaken.

Wij vullen gaatjes in uw gebit volgens de nieuwste technieken en met de nieuwste materialen. Al onze vullingen zijn wit en dus vrijwel onzichtbaar. Wij nemen alle tijd voor u en als u dat wilt, zorgen we voor plaatselijke verdoving.

Wilt u meer weten over vullingen, vraag het ons gerust.

Zenuwkanaalbehandeling

Hoort u ook wel eens gruwelverhalen over de zenuwkanaalbehandeling? Wees gerust: deze behandeling gebeurt bijna altijd onder plaatselijke verdoving. De meeste patiënten voelen er nauwelijks wat van.

Elke tand en kies heeft een binnenste van levend materiaal met eigen zenuwen. Dat binnenste kan ontstoken raken. Zo’n ontsteking kan een forse, vaak kloppende pijn veroorzaken. Maar soms verkleurt de tand of kies alleen, zonder dat u verder iets voelt.

Een ontsteking in een tand of kies schaadt uw gezondheid. Niet alleen kunt u een tand of kies verliezen, ook uw weerstand neemt erdoor af. En verminderde weerstand maakt u weer vatbaar voor andere ziektes. Kortom: heeft u zo’n ontsteking, blijf er dan niet mee rondlopen.
Om grotere schade aan uw gebit te voorkomen is  een zenuw- of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Bij een zenuw- of wortelkanaalbehandeling pakken we de ontstekingshaard in de tand aan, maken de binnenruimte goed schoon en verwijderen de zenuw.

Wilt u meer weten over de zenuwkanaalbehandeling, vraag het ons gerust. U kunt ook op de site van Het Ivoren Kruis kijken.

Beugels

Aan onze praktijk is een tandarts voor orthodontie verbonden. Ook voor het reguleren van uw gebit kunt u dus bij ons terecht.

Wij plaatsen beugels volgens de moderne insignia-techniek. Daarbij berekent een computer de bewegingen die elke tand in de kaak moet maken om het mooiste eindresultaat te bereiken. De beugel (plaatjes en draadjes) wordt vervolgens op maat gemaakt zodat die precies op die bewegingen is afgestemd.

Met de insignia-techniek duurt een behandeling gemiddeld 20 tot 25% korter. Daardoor zijn de totale kosten (beugel aanmeten en plaatsen plus controles) uiteindelijk vergelijkbaar met die van een reguliere beugelbehandeling.

De behandelingen voor beugels vinden plaats in Heusden, hier hebben we nu nog iets meer materialen en technieken. Wilt u meer weten over beugels, vraag het ons gerust. U kunt ook op de site van Het Ivoren Kruis kijken.

Kroon- en brugwerk

Soms ontstaat er een barstje in een tand of kies of dreigt er een stuk af te breken. Een kroon biedt dan uitkomst. Hij vervangt de losgeraakte delen en voorkomt dat de tand of kies helemaal afbreekt.

Mocht een tand of kies verloren gaan of afbreken, dan kan een brug nodig zijn. Een brug bestaat uit een aantal met elkaar verbonden kronen. We zetten de brug vast op de tanden naast het ‘gat’.

Voor een goed passende kroon of brug moeten we eerst een driedimensionale afdruk van uw gebit maken. Veel mensen zien daar tegenop. Maar bij ons hoeft u meestal niet meer te ‘happen’. Wij werken met een moderne scanner die een digitale 3D-afdruk van uw gebit maakt. Het maken van de afdruk lijkt voortaan op tandenpoetsen! Voor een 3D scan maken we een afspraak op onze locatie in Heusden.

Wilt u meer weten over kronen of bruggen, vraag het ons gerust. U kunt ook op de site van Het Ivoren Kruis kijken.

Implantaten / chirurgie

Tanden en kiezen kunnen verloren gaan of afbreken. Dat kan komen door bijvoorbeeld een ontsteking, een barst of een ongelukkige botsing op het sportveld.

Zo’n ‘gat’ in uw gebit kunnen we oplossen met een implantaat. Dat is een kunstwortel van titanium die de natuurlijke tandwortel vervangt. Daarop plaatsen we dan een kunsttand. Implantaten zijn ook geschikt om een brug of zelfs een heel kunstgebit op vast te maken. Titanium wordt volledig door uw lichaam geaccepteerd.

Tandarts Pooters heeft ruim tien jaar ervaring binnen kaakchirurgische afdelingen van ziekenhuizen en een gespecialiseerde kliniek. Voor implantaten en andere kleine chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van lastige tanden of kiezen, kunt u dus gewoon bij ons terecht. Alleen in uitzonderingsgevallen verwijzen we door naar een kaakchirurg.

De behandelingen voor implantaten en chirurgie vinden plaats in Heusden, hier hebben we nu nog iets meer materialen en technieken. Wilt u meer weten over implantaten of kleine chirurgische ingrepen, vraag het ons gerust. U kunt ook op de site van Het Ivoren Kruis kijken.

Esthetiek

Vindt u uw gebit niet mooi of schaamt u zich er zelfs voor? Ook dan kunnen we u helpen.

Er zijn verschillende manieren om het uiterlijk van uw gebit te verbeteren: tanden bleken, oude ‘zwarte’ vullingen door witte vervangen, schildjes van porselein, kronen enzovoort.

In een persoonlijk gesprek nemen we met u de mogelijkheden door. Met moderne beeldtechnieken (Smile Design) kunnen we u meteen laten zien hoe een bepaalde behandeling voor u uitpakt: een sneak preview van uw nieuwe glimlach. Zo kunt u bewuste keuzes maken. Pas als u weet wat u wilt, starten we de behandeling.

Kinderen

Wij zijn er ook voor uw kinderen. Neem ze al jong mee; dan mogen ze even in de stoel gaan zitten en met een spiegeltje naar hun tandjes kijken. Zo wennen ze al gauw aan het periodieke bezoek aan de tandarts.

Vanaf drie jaar gaan we het gebit van uw kind echt controleren. Bij kinderen vanaf vijf jaar maken we foto’s van het gebitje om eventuele gebreken vroeg op te sporen.

Net als voor u is goede voeding en goede mondhygiëne belangrijk voor uw kind. Wees voorzichtig met allerlei suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen. Poets de tanden van uw kinderen tweemaal per dag met een fluorhoudende kindertandpasta. Maak van dat poetsen een leuk moment samen en houdt dat vol tot ze een jaar of tien zijn.

Wilt u meer weten over gezonde voeding en gebitsverzorging bij uw kind, vraag het ons gerust. Hieronder vindt u een aantal handige links naar folders van Het Ivoren Kruis.

Tanden poetsen met kinderen

Eerste tandje? Poetsen!

Het melkgebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Sealen